sâmbătă, 5 mai 2012

Cumparam sau inchiriem o locuinta ?!

Programul Prima Casa 2012 - etapa a 4-a - se apropie de final, atat din punct de vedere calendaristic, dar si pentru ca, asa cum spun analizele furnizate de Asociatia Brokerilor Imobiliari (ABI), plafonul oferit de bancile implicate in program se apropie de limita. Analistii estimeaza ca sumele alocate creditelor ipotecare prin programul Prima Casa 4 se vor sfarsi in lunile august - septembrie.

Desi suntem in luna mai iar programul este deschis pana in septembrie, accesarea unui astfel de credit ipotecar si achizitia efectiva a locuintei implica proceduri ce necesita o durata destul de mare de timp, uneori chiar si cateva luni:
  • intocmirea dosarului si depunerea la banca pentru aprobare, gasirea unei locuinte care sa corespunda ca pret/calitate/zona etc.
  • intocmirea sau procurarea actelor necesare incheierii tranzactiei (carte funciara, certificatul de performanta energetica etc.)
  • obtinerea aprobarii de la Fondul de Garantare etc.

Astfel, luna mai devine ultima perioada propice pentru demararea actiunilor de accesare a unui credit ipotecar prin programul Prima casa.

Desi programul Prima Casa a fost o solutie interesanta pentru deblocarea pietei imobiliare si avantajoasa pentru cei care nu puteau cumpara o casa accesand un credit ipotecar obisnuit, continuarea acestuia in anul urmator este pusa sub semnul indoielii.

Se pare ca o etapa Prima Casa 5 nu va exista, pentru ca deja are concurenta in pachete de credite avantajoase lansate de catre banci pe piata creditelor ipotecare.

Pe de alta parte intervine si o dilema destul de greu de rezolvat, in conditiile in care chiria medie pentru un apartament este relativ egala cu rata lunara pentru un credit, si nu necesita cheltuieli suplimentare pentru renovari ale imobilului sau taxe si impozite. In acelasi timp, o locuinta cumparata chiar si cu ajutorul unui credit va deveni la un moment data proprietatea chiriasului, care nu-si va mai face griji unde se muta cand expira contractul de inchiriere.

Avantajele si dezavantajele sunt greu de pus in balanta, si poate o analiza complexa ar putea spune care dintre cele 2 investitii este mai avantajoasa. Un exemplu interesant pentru o astfel de analiza il gasiti pe Business24.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu