Certificatul energetic

Legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor a intrat in vigoare la 01.01/2010, avand ca scopul promovarea cresterii performantei energetice a cladirilor, in functie de factori precum conditii climatice si amplasament, cerintele de temperatura interioara si de eficienta economica.

Certificatul de performanta energetica se elaboreaza in baza „Metotologiei de calcul al performantei energetice a cladirilor", aprobata prin ordin al ministrului, completata cu un Breviar de calcul si exemple pentru certificarea energetica a blocurilor de locuinte si a apartamentelor, cuprinzand si modele de cerificate de performanta energetica.
certificat de performanta energetica

Conform acestei legi, certificatul de performanta energetica este eliberat proprietarului, iar proprietarul il pune, dupa caz, la dispozitia cumparatorului sau a chiriasului. Certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de inchiriere.

certificat energetic, tranzactii imobiliare

La un an de la intrarea in vigoare a Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, se constata ca exista inca loc de interpretari si controverse intre auditorii energetici si notari.

Daca Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri considera ca certificatele de perfomanta energetica sunt absolut necesare in tranzactiile imobiliare. Pe de alta parte Uniunea Notarilor Publici din Romania propune libera intelegere intre proprietar si vanzator sau chirias.

Agentie Imobiliara Bucuresti StartPromotion

Hotararea Uniunii Notarilor Publici din Romania (UNNPR) recomanda autentificarea contractului de tranzactionare imobiliara fara ca Certificatului de Performata Energetica sa fie obligatoriu, astfel ca tranzactia se poate face fara acest document, daca cel care cumpara sau inchiriaza imobilul respectiv nu il solicita.

(sursa: Wall Street)