miercuri, 28 martie 2012

Spatii de birouri de inchiriat – intre cerere si oferta


Analizele consultantilor de specialitate ai Companiei imobiliare ESOP reflecta o stare de fapt contradictorie pe piata de spatii de inchiriat pentru afaceri si inchirieri vile si case pentru birouri. La inceputul crizei economice oferta de birouri si sedii de firme de inchiriat se ridica la aproximativ 525.000 mp la un pret de inchiriere pe mp mult prea mare pentru cererea existenta pe piata dar si pentru posibilitatilor potentialilor clienti.

Pe de alta parte, si cererea pe piata de spatii de birouri s-a schimbat, devenind mai exigenta, mai atenta la detalii ce tin de calitatea reala a spatiului inchiriat dar si de costurile suplimentare de intretinere.

In acest context, balanta se inclina in avantajul cererii de spatii de inchiriat si vile de inchiriat sau la vanzare pentru birouri si sedii de firme. Excedentul de spatii de inchiriat le pemite celor interesati sa inchirieze spatii pentru birouri sa negocieze preturile si mai ales sa fie atenti la facilitatile oferite, la flexibilitatea clauzelor contractuale si reduceri sau promotii.

Pe langa clasicul pret pe mp, chiriasii iau in calcul la analiza ofertelor si detalii tehnice precum raportul dintre pretul pe suprafata inchiriata si numarul de posturi ce pot fi instalate in birou, raportul dintre suprafata utilizabila si suprafata comuna sau forma birourilor si accesul luminii naturale.

Depinde acum de flexibilitatea si puterea de adaptare a proprietarilor de spatii de inchiriat sa-si revizuiasca preturile si ofertele, modalitatile de promovare dar si ameliorarea calitatii spatiilor oferite sau acordarea de reduceri si gratuitati.

Concluzia este una pozitiva pentru piata de inchirieri birouri si piata imobiliara in general, chiar daca numarul tranzactiilor nu inregistreaza cresteri spectaculoase: cererea este mai atenta la modul de prezentare al ofertelor, la raportul real dintre costuri si calitatea spatiului inchiriat, stie sa negocieze si mai ales stie ce trebuie sa-i ofere un spatiu pentru birouri modern si eficient. Toate acestea obliga ofertantii sa ridice calitatea spatiilor de inchiriat si sa flexibilizeze clauzele contractuale.

5 comentarii:

  1. intr-adevar cererea pe piata romaneasca de imobiliare pare destul de superficiala. este nevoie de informatie despre cum sa alegi un spatiu sau un apartament, la ce ne uitam cand inchiriem ceva in afara de pret si poate de cat de simpatic pare proprietarul :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Un articol extrem de interesant.. Informatiile sunt extrem de utile

    RăspundețiȘtergere
  3. de obicei cand inchiriez un spatiu ma uit la zona sa aiba acces la mijloace de transport in comun si pretul sa fie bunicel; acum imi dau seama ca pot sa economisesc bani daca spatiul comun nu e foarte mare sau daca am lumina naturala in cea mai mare parte din zi :)

    RăspundețiȘtergere
  4. si inca mai sunt multe descoperit in domeniu' asta; am aflat si eu relativ recent ca pretul si zambetul binevoitor al proprietarului nu sunt suficiente :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, împrumuturi ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare negarantate, finanțare de proiect etc ... Sau pur și simplu refuzați împrumutul de la o bancă sau instituție financiară din unul sau mai multe motive? Suntem soluțiile potrivite pentru credit! Oferim împrumuturi pentru companii și persoane fizice cu o dobândă scăzută și accesibilă a dobânzii de 2%. Deci, dacă sunteți interesat de un împrumut urgent și garantat. Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail astăzi Via: elegantloanfirm@hotmail.com.

    RăspundețiȘtergere