miercuri, 18 ianuarie 2012

Contract imobiliar din secolul XVI

Istoria tranzactiilor imobiliare este si ea la fel de interesanta ca istoria artei sau istoria oricarei stiinte.

Cel mai vechi contract imobiliar ce atesta improprietarirea cu bunuri imobile de pe teritoriul romanesc se gaseste la Arhivele Nationale - Filiala Vrancea si dateaza de pe vremea domnitorului Moldovei, Petru Rares fiul nelegitim al lui Stefan cel Mare.

Contractul ce poarta pecetea de ceara rosie a domnitorului Petru Rares, certifica improprietarirea boierului Sinea cu „doua parti de seliste pe raul Putna", selistea desemnand un nou sat ce devenea proprietatea acestui boier.

Astfel de improprietariri cu terenuri si sate erau din partea domnitorului o forma de apreciere pentru faptele de arme si pentru credinta cu care il slujeau boierii sai.


Contract imobiliar din 26 mai 1546

Documentul ce dateaza din 26 mai 1546, este un pergament scris in limba slava ce valoros pentru vechimea si autenticitatea lui dar si foarte interesant prin felul in care domnitorul intareste puterea actului imobiliar.

Asa cum se obisnuia la acea vreme, textul actului domnesc este insotit de un blestem prin care se invocau puterile divine care ii vor pedepsi pe cei care ar indrazni sa nesocoteasca prevederile documentului sau sa il falsifice.

Cu toate acestea, istoricii au descoperit ca documentul a fost falsificat in secolul al XVIII-lea, prin schimbarea numelor satelor, fiind ulterior refacut in varianta originala de catre restauratori prin inlaturarea fragmentelor false ce ascundeau originalul.

Sursa: Adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu