luni, 28 februarie 2011

Cat costa creditul Prima Casa

Desi este un proiect menit sa-i ajute pe cei care nu au reusit sa-si cumpere o locuinta, programul Prima Casa este accesibil celor care pot scoate din buzunar o suma de bani pentru taxe si formalitati deloc neglijabila.

Pentru accesarea creditului ipotecar prin Prima Casa, este nevoie de cel putin 2.000 Euro, in afara avansului de 5% din costul locuintei, pentru taxe, asigurari si comisioane:

  • taxe notariale, cuprinse intre 15 si 40 lei + TVA

Aceste taxe includ costurile de autentificare la notar a declaratiei pe propria raspundere ca solicitantul nu detine alte imobile si ca nu are alte imprumuturi ipotecare. La acestea se adauga achitarea avansului in baza antecontractului ce se incheie cu vanzatorul proprietatii. Avansul minim impus de catre banca variaza in functie de tipul de credit ipotecat solicitat:

- 3.000 Euro pentru o proprietate de 60.000 Euro (locuinte vechi)
- 3.500 Euro pentru o proprietate de 70.000 Euro (case nefinalizate)
- 3.750 - 75.000 Euro, in cazul caselor construite in asociere

  • comisionul catre Fondul de Garantare

Un alt cost suplimentar de aproximativ 360 lei este plata evaluatorului imobiliar trimis de catre banca pentru evaluarea proprietatii. Pentru accesarea creditului ipotecar, este necesara si achitarea comisionului catre Fondul National de Garantare a Creditelor, in jur de 0,49% pe an, aplicat la valoarea initiala a creditului. Este vorba de un cost de 280 Euro, 326 Euro, respectiv 350 Euro, in functie de locuinta achizitionata.

  • asigurari + depozitul colateral

Asigurarea obligatorie a imobilului poate sa varieze intre 100 si 120 de Euro. In acelasi timp, solicitantul creditului ipotecar trebuie sa constituie un depozit colateral, avand ca valoare de trei ori prima rata: de 900 Euro, 1.050 Euro si respectiv 1.140 Euro, calculate la valoarea medie a ratelor de pe piata actuala.

Autentificarea contractului de vanzare-cumparare este de cel putin 700 Euro, raportat la achizitia unei locuinte 60.000 Euro. Pentru creditele ipotecare prin Prima Casa de 70.000 Euro si respectiv 75.000 Euro, taxele notariale sunt in jur de 800 Euro, si respectiv 850 Euro.




Concluzia: oricat de generos este programul Prima Casa, calculati bine toate cheltuielile si pregatiti o rezerva minima pentru taxe notariale, comisioane sau alte costuri ce pot interveni, inainte sa platiti avansul catre vanzator si sa incepeti procedurile de accesare a creditului ipotecar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu