vineri, 14 ianuarie 2011

Tranzactii imobiliare cu sau fara certificatul energetic

Se pare ca sectorul bugetar devine tot mai inventiv de la o zi la alta si gaseste solutii ingenioase care sa-l scoata din criza rapid si eficient: cum sa-si rotunjeasca veniturile din surse extra-salariale, consistente si pe termen luunng !

Una dintre solutii cu efect rapid si garantat a gasit-o Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) care, conform publicatiei "Gandul Financiar", mestereste deja la elaborarea unui proiect de lege care sa dea statut de obligativitate certificatului de performanta energetica in tranzactiile imobiliare.

Astfel vor fi introduse sanctiuni pentru cei care nu au documentul "certificat de performanta energetica al cladirii" parafat de un auditor energetic acreditat, iar tranzactiile vor fi nule. (sursa Gandul)

Teoretic, costul oficial al unui certificat energetic pentru un imobil variaza intre 150 - 200 de euro si se elibereaza in maximum trei zile de catre auditorii energetici. Practic, obtinerea acestui docoment dureaza in jur de 3 luni iar costurile cresc in raport cu "atentiile" aferente. Daca aveti nevoie de certificatul de performanta energetica ceva mai repede, durata obtinerii acestuia poate scadea in functie de "atentiile" pe care sunteti dispusi sa le oferiti.

Punctul nostru de vedere : certificatul de performanta energetica este util si chiar necesar in cazul unei tranzactii imobiliare pentru ca cel care cumpara sau inchiriaza trebuie sa stie cat ar putea costa intretinerea locuintei /  cladirii.

Dar, inainte sa se stabileasca sanctiuni si pedepse, ar trebui organizat si eficientizat sistemul de obtinere al acestui document.

2 comentarii:

  1. Foarte interesant si documentat articolul! La cat mai multe de acest gen!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda... necesar si util, poate la altii, prin tari cu ani lumina inaintea noastra. Pentru ca la noi e doar un pretext pentru micile atentii pe care le pomenesti.
    Tu ai avea incredere intr-un asemenea certificat, eliberat in urma acordarii de atentii? Nici eu!

    RăspundețiȘtergere