luni, 15 august 2011

Certificatul energetic: noi reglementari

Asa cum ar fi trebuit sa se intample demult, ca in orice tara cu pretentii la calificativul "civilizata", de anul viitor constructorii de cladiri si apartamente noi vor fi obligati sa realizeze si un studiu privind sistemele alternative de incalzire, pentru a obtine autorizatia de construire. De asemenea, certificatul de performanta energetica va fi obligatoriu la atat la lucrarile de renovare majora cat si in anunturile de vanzare sau inchiriere a unei locuinte. Informatia este lansata de  Mediafax.

Proiectul de ordonanta al Guvernului defineste "renovarea majora" a unui imobil sau apartament prin interventiile ce au efect asupra anvelopei cladirii si/sau la sistemele tehnice ale acesteia, pentru care costurile depasesc 25% din valoarea de impozitare a cladirii, exclusiv valoarea terenului pe care este situata cladirea, Astfel, renovarea majora a imobilului este o ocazie pentru proprietari sa "rentabilizeze" cladirea prin montarea de sisteme alternative de producere a energiei.

In cazul constructiei de cladiri noi, actul normativ prevede ca pentru obtinerea autorizatiei de construire sa fie obligatorie respectarea cerintelor minime de performanta energetica dar si unu studiu privind folosirea de sisteme alternative mai eficiente. Acest studiul ce va face parte din documentatia tehnica pentru autorizarea executarii constructiei va trebui sa prezinte solutii si sisteme descentralizate de alimentare cu energie bazate pe surse de energie regenerabila, sisteme de incalzire sau de racire centralizate sau de bloc, pompe de caldura sau cogenerare.

Interesant este faptul ca deja vorbim despre cladiri care incepand cu 2018 vor avea un consum de energie aproape egal cu zero, iar din 2020 vor fi cladiri al caror consum de energie va fi zero. Aceste imobile cu un consum de energie zero sau aproape de zero vor functiona cu energie din surse regenerabile, produsa la fata locului sau in apropiere.

Certificatul de performanta energetica va avea o valabilitate de 10 ani, si trebuie sa descrie valoarea consumului de energie dar si emisiile de CO2. Acesta va trebui sa includa si recomandari de reducere a consumurilor energetice.


Nu numai ca acele contracte de vanzare-cumparare sau de inchiriere incheiate fara certificatul energetic vor fi considerate nule de drept, dar si anunturile de vanzare sau inchiriere a unui imobil trebuie sa prezinte si informatii specificate in certificat privind clasa energetica, consumul total specific de energie si indicele de emisii echivalent CO2.

Certificarea si auditarea energetica a cladirilor trebuie sa fie facuta de auditori energetici atestati pe grade profesionale de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale iar amenzile aplicate pentru nerespectarea tuturor acestor obligatii vor porni de la 2.500 lei si vor ajunge la 20.000 lei.




3 comentarii:

  1. Nici pana in momentul de fata nu s-a lamurit legea(372/2005) privind amendamentele in cazul "evitarii" certificarii energetice a locuintelor asa ca noua masura este bine venita!

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumesc pentru comentariu si pentru adresa site-ului dvs.

    Daca sunteti interesat de optimizarea si dezvoltarea site-ului pentru cresterea vizibilitatii pe motoarele de cautare si cresterea traficului calificat, va invita sa-mi scrieti aici sau pe adresa apartamenteb@yahoo.com pentru a va trimite o oferta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ordonanta a ramas doar la stadiul de proiect, pana la urma.

    RăspundețiȘtergere